Vill du göra en karriär inom sport? Här är universitetsprogrammen för dig

Sport är en givande hobby med många fördelar. Inte minst innebär de flesta sporter en ökad kondition och prestationsförmåga. Med hjälp av sport knyts även starka vänskapsband och man får färdigheter med breda användningsområden både yrkesmässigt och privat. Säger man sportkarriär är den första associationen yrken som exempelvis professionell hockey- eller fotbollsspelare. Dessa yrkesval kräver år av träning samt även ofta en fullständigt hängiven och passionerad förpliktelse till sporten. För många stora namn kommer traditionell utbildning i andra hand. Är du intresserad av att göra en karriär inom sport samtidigt som du vill kunna luta dig mot en utbildning med säkra framtidsutsikter? Då finns det flera lämpliga universitetsprogram för dig.

shutterstock_298428383Det finns flera olika inriktningar

Det finns flera utbildningar att välja mellan om du vill arbeta inom sport. Sök kandidatexamen på nätet för att komma igång. Några spännande exempel på utbildningar med 120 högskolepoäng på grundnivå är idrott och hälsa, tränarprogrammet samt Coaching och Sport Management. Även du som valt att satsa hundraprocentigt på din sport gör du rätt i att komplettera med en eller ett par stycken relevanta kurser. Du kan antingen välja kurser som utbildar dig i teoretisk lära kring fysik och träning som exempelvis träningslära eller kost och måltid. Fokuserar du istället på ledarskap för att kunna ta nästa kliv inom föreningslivet kan du även studera ämnen som idrottsledarskap, fritidsmiljö och arenor.

Vad vill du jobba som?

Vilken sportutbildning som passar dig bäst beror på hur du är lagd som person och vilken typ av karriär du intresserad av. Förutom sport kanske du även brinner för utbildning? Många med utbildningar som coaching eller sport management där ledarskap står högt i fokus, gör ofta efter examen karriär som idrottslärare både på gymnasiet och grundskolan. De programmen lär dig även användbara ekonomiska färdigheter som ger dig möjlighet att utveckla framtidens idrottsorganisation. Väljer du att gå en mer fysiskt inriktad banan kan du senare jobba som fast anställd hos ett lag som tränare eller nära andra idrottare som konsult inom personlig träning.