Spela handboll för spänning

Handboll spelas inomhus på en rektangulär plan på 40 gånger 20 meter, med sex utespelare och en målvakt i varje lag. Under två halvlekar om 30 minuter var ska de båda lagen försöka göra så många mål som möjligt. Vid handboll ska bollen kastas mellan spelarna och mot mål. Det är förbjudet att använda fötterkezilabda-2014-51na eller någon annan kroppsdel som huvudet för att förflytta bollen. Man får förflytta sig max tre steg med bollen i hand, och den ska studsa i mark
en under tiden man förflyttar sig. Det finns också en gräns för hur länge en spelare får ha bollen utan att skjuta mot mål eller passa den till en lagspelare, och även för hur länge spelare i ett lag får passa bollen fram och tillbaka utan att göra något anfall. Detta kallas för ”passivt spel” och domaren kan döma till frikast för det andra laget om det anfallande laget fortsätter att spela passivt trots varning. Det är ingen exakt tidsgräns som gäller, utan domaren gör bedömningen från fall till fall.

Handboll är en högintensiv sport som ofta är målrik. Många gånger hinner lagen göra närmare trettio mål var under matchens gång, och det finns flera exempel på femtiotalet mål under en och samma match,. Detta gör sporten spännande och i många fall oförutsägbar då ett lag i underläge snabbt kan gå upp i ledning och vinna matchen.

Beachhandboll

En variant av handboll är beachhandboll, vilken är en ganska ny sport. Till skillnad från vanlig handboll spelas sporten utomhus på en plan som är något mindre än den som används vid standardhandboll. Namnet till trots så behöver beachhandboll inte nödvändigtvis spelas på en sandstrand, utan huvudsaken är att underlaget består av minst 40 cm sand. Antalet spelare varierar men får bestå av högst tre utespelare och en målvakt i varje lag. Vid beachhandboll består speltiden av två halvlekar på tio minuter var, så matcherna är mycket kortare än vid handboll.