Saker att ha i åtanke då man vill börja idrotta

Det är vissa saker man bör tänka på innan man själv eller ens barn börjar idrotta på allvar. Olika sporter har olika kostnader, och priserna kan också skilja sig mellan olika föreningar i samma kommun. Därför är det viktigt att läsa på om de olika möjligheter för idrottsutövande som finns i hemkommunen.

Kostnaderadvantages-playing-sports_5cd0454e9d52563e

Vad det kostar att utöva en sport skiljer sig mycket mellan olika idrotter. Generellt sett brukar de
t för barn och ungdomar röra sig om några tusenlappar om året. Lagsporter är ofta lite dyrare än individuella idrotter som friidrott och tennis. Det beror på att man i lagsporter tävlar lag mot lag istället för individ mot individ. I det senare fallet brukar ju många idrottare samlas på en och samma gång och tävla mot varandra, medan man i lagsporter bara spelar max en match om dagen. Därför tävlar man i lagsporter under hela säsonger snarare än under en eller ett par större tävlingar. Detta innebär fler resor och resekostnader, men eftersom idrottsklubben hjälper till att anordna detta brukar inte kostnaden per huvud bli särskilt stor.

Det tillkommer kostnader för träningskläder och annat material som exempelvis klubbor. Det brukar inte bli särskilt dyrt eftersom inget speciellt märke krävs, utan man kan använda vilka träningskläder man själv vill så länge man följer klädkoden. Klubbor och skridskor kan man ofta köpa via idrottsklubben, och då till ett rabatterat pris jämfört med om man själv inhandlar dessa. Därför brukar materialkostnaden vara en av de mindre utgifterna vid en idrottsaktivitet.

Sist men inte minst tillkommer klubbmedlemskapet, och beroende på ålder är det tal om ett par hundralappar till någon enstaka tusenlapp om året.

Tid

Nästan lika viktigt som att man har råd med kostnaderna är att man har tid till idrotten. Det gäller att kunna ta sig till träningen 2-3 gånger i veckan, antingen själv eller genom skjuts av en förälder. Därutöver måste man ha möjlighet till att åka på matcher i andra kommuner under tävlingssäsongen. Kanske kan det vara värt att bli medlem i en dyrare klubb om den ligger närmare hemmet och istället minska stress och resekostnader?