Konditionen förbättras med bandy

En av de mer populära vinterlagsporterna är bandy. Sporten spelas utomhus på en isbana som ska vara någonstans mellan 90-110 meter lång och 60-65 meter bred. Antalet spelare är tio utespelare och en målvakt per lag, vilket är dubbelt så många som i den närbesläktade idrotten ishockey. Jämfört med ishoc407268-img-sport-florbal-muzikey är också spelplanen mycket större, vilket är förklaringen till det förhållandevis höga antalet spelare.

Bandy spelas med boll och klubba, med undantag av målvakterna som endast använder sig av händer och övriga kroppen för att stoppa och fånga bollen. För att ta sig fram på isen använder spelarna skridskor. Matcherna är 90 minuter långa, vilket oftast fördelas på två halvlekar om vardera 45 minuter. Vid besvärligt väder som sträng kyla eller kraftigt snöfall kan detta omfördelas till tre perioder om vardera 30 minuter.

Sporten kräver riktigt bra kondition eftersom man behöver vara snabb för att få tag i bollen och ta sig över den stora banan så fort som möjligt. Därför är konditionsträning den absolut vanligaste träningen för bandyspelare, och man tränar sig även på att bemästra skridskoåkning så det är viktigt att ha bra balans. Eftersom antalet spelare är förhållandevis stort, krävs det att man känner och litar på sina lagkamrater, och därför är kamratandan i bandylagen ofta väldigt stor. Det är alltså en bra sport för personer som lägger stor vikt vid det sociala i idrotten och som vill knyta nya vänskapsband.

Innebandy

Det är eftersom innebandy spelas inomhus och i mångt och mycket liknar bandyn, som idrotten har fått sitt namn. Till skillnad från bandy är planen endast 36-44 meter lång och 18-22 meter bred, och istället för en fast boll används en ihålig variant vid innebandy. I övrigt används klubbor, precis som i bandy, och även vid innebandy får inte målvakterna använda sig av klubbor utan får förlita sig på sin kropp för att stoppa bollen. Sporten spelas i tre perioder om 20 minuter, och det får vara fem utespelare och en målvakt från varje lag på plan samtidigt.