Kända bollsportprofiler i Sverige

Zlatan Ibrahimovic

Zlatan är en av zlatan-ibrahimovic-623921Sveriges mest kända fotbollsspelare. Han är född och uppväxt i R
osengård i Malmö, och började spela fotboll i Malmö boll- och idrottsförening redan som sjuåring. Under 1994, när han var 13 år gammal, värvades Zlatan av Malmö FF, där han sedan spelade fram till 2001 då han istället började spela för det nederlänska laget Ajax. Efter tiden hos Ajax började Zlatans internationella karriär ta fart och sedan 2004, i takt med att han blev allt mer respekterad och känd utomlands, har han spelat i ett flertal stora lag i såväl Italien och Spanien som Frankrike. Sedan 2016 spelar Zlatan för engelska Manchester United.

Peter Forsberg

“Foppa” är en känd och populär ishockeyspelare som gjort både nationell och internationell karriär. Han föddes i Örnsköldsvik 1973 och familjen hade ett starkt ishockeyintresse som även påverkade Peter. Fadern var en tidigare ishockeytränare för både Modo och svenska landslaget, och det var han som coachade Peter under hans ungdom. Peter Forsberg började spela professionellt för Modo hockey under 1990, och fem år senare spelade han för första gången i NHL för det kanadensiska laget Quebec Nordiques. Med undantag för åren 2004-2005 och 2008-2010 då han återigen spelade för Modo, har Peter Forsberg hållit sig strikt till NHL. Genom åren har han vunnit både Guldpucken och Guldhjälmen, och blivit kallad för en av Sveriges bästa ishockeyspelare.

Staffan Olsson

Staffan Olsson föddes i Uppsala år 1963 och började spela handboll i tioårsåldern. Under sin karriär var han med i 358 landskamper för svenska herrlandslaget, och gjorde totalt 855 mål under dessa. Förutom sitt långa hår kännetecknades han av att han var en vänsterhänt spelare. Att han var vänsterhänt i kombination med att han föredrog att skjuta från högra sidan av handbollsplanen gjorde att hans skott var svåra för motståndarna att förutse. Han var därför fruktad som anfallsspelare. Förutom att spela i flera svenska handbollslag har Staffan Olsson spelat i flera tyska lag. Sedan 2008 är han förbundskapten för svenska herrlandslaget, men spelar inte längre själv.