Ishockey är en klassisk lagsport

Ishockey är en av Sveriges populäraste vintersporter, och spelas inom många olika divisioner varje år, varav den högsta är Svenska Hockeyligan. Vid ishockey används en1024px-finale_de_la_coupe_de_france_de_hockey_sur_glace_2013_-_078 isbana inomhus som i Sverige mäter 60 meter i längden och ungefär 30 meter i bredden, medan man i Nordamerika använder en mindre spelplan. Inom sporten får fem utespelare och en målvakt från varje lag vara på planen samtidigt. Vid behov, speciellt i slutet av en match och vid ett knappt underläge, kan ett lag välja att ta ut sin målvakt och istället ha en sjätte utespelare för att öka chanserna att göra mål. En hockeymatch varar totalt 60 minuter, fördelat på tre perioder om vardera 20 minuter. Det som räknas är så kallad ”effektiv matchtid”, alltså räknas tiden för avblåsningar och andra pauser bort. Den egentliga tiden spelarna befinner sig på isbanan är därmed en bra bit längre.

Precis som vid bandy tar spelarna sig fram på skridskor och använder sig av klubbor. Istället för boll är det en platt puck som jagas, med förhoppningen om att göra mål. Målburen är mindre vid ishockey än vid bandy, och eftersom spelplanen också är förhållandevis liten blir det mycket intensivt närspel mellan de olika spelarna, och tacklingar är vanligt förekommande och också tillåtet så länge de inte blir för våldsamma. Eftersom mycket tid går åt till kamper mellan utespelare blir det sällan särskilt många mål gjorda under en ishockeymatch. Några enstaka mål per lag är vanligast, men det förekommer förhållandevis ofta matcher helt utan mål. Eftersom sporten är högintensiv kan det också vända snabbt så att många mål görs under kort tid.

Ishockey är en konditionsberoende sport, men även balans, koordination och styrka är viktigt för att kunna vinna pucken och stå emot andra spelares tacklingar. Det är tillsammans med fotboll en av de populäraste lagsporterna bland ungdomar, och eftersom de flesta kommuner har en ishall brukar det inte vara svårt att få tag i en ishockeyklubb för den som vill prova på att spela.