Basket för ökad koordination

Basket är en populär inomhussport som spelas på en plan som är 28 meter i längd och 15 meter i bredd. Den är indelad i två planhalvor, och vid varje kortsida finns en målkorg på 3,05 meters höjd. Varje lag har fem spelare på plan, och de kämpar om basketbollen med målet att kasta den i motståndarnas målkorg. Om ett målkast görs inom korgområdet, tilldelas laget två poäng. Vid distanskast som sker minst 6,75 meter från målkorgen tilldelas man istället tre poäng. Straffkast sker i två, i vissa fall tre, försök där varje kadownload-3st i korgen ger ett poäng. Klädseln är inte lika strikt som i många andra sporter, men det förväntas att man klär sig i linne eller ärmlös tröja samt längre shorts och lämpliga inomhusskor.

Vid basket delas laget in i tre spelartyper: forward, center och guard, och dessa typer motsvarar anfallare, mittfältare och försvarare. Till skillnad från många andra bollsporter är dessa gränser rätt så flytande och guards deltar ofta i anfallsspelet, liksom centerspelarna, och forwards som ofta även spelar defensivt. Anledningen är att basket är en intensiv och snabb sport som snabbt växlar mellan offensivt och defensivt spel, och det krävs att alla spelare är anpassningsbara och har snabb reaktionsförmåga.

Basket är en idrott som kräver medelhög kondition, eftersom man måste springa fram och tillbaka över spelplanen så intensivt. Eftersom speltiden är fördelad över fyra tiominutersperioder krävs det dock inte särskilt mycket uthållighet, utan det är främst explosiv kondition och bra koordination som krävs. Det gör att idrotten passar de flesta ungdomar, och har fördelen att man snabbt kan komma in i spelet utan att behöva träna upp sin kondition mycket innan. Då målkorgen sitter högt upp är det oftast en fördel att vara lång vid basket. Även medellånga och korta ungdomar kan bli bra på spelet och få ut mycket av det, genom att deras förutsättningar är bättre lämpade för försvarsspel än långa spelare. Detta eftersom det är svårare att ta bollen från någon som är en bit kortare än en själv. Kroppslängden är således inte avgörande vid utövandet av basket.